Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram
flag
flag
logo_Polonus_2
Donateur
Kandidaten
Word sponsor
  • HOME
  • KANDIDATEN 2018
  • SPONSOREN
  • DONATEUR
  • VERKIEZINGEN
    • JURY 2018
    • REGLEMENT
    • KANDIDATEN
  • OVER POLONUS
    • OVER STICHTING POLONUS
    • ARCHIEF
      • JURY 2016
      • POLONUS 2016
  • CONTACT

Przemysław Pawełczak – Wetenschap en Techniek

september 25, 2018Tomasz Karawajczyk

Dr. Przemysław Pawełczak werkt sinds 2013 aan de Technische Universiteit van Delft als hoogleraar (universitair docent) in de onderzoeksgroep Embedded Software. Dr. Pawełczak haalde zijn doctorstitel aan de TU Delft in 2009. Zijn postdoctorale stage vervulde hij aan de Universiteit van Californië (2009-2012) en het Heinrich Hertz Instituut in Berlijn (2012). Zijn huidige wetenschappelijke interesses betreffen batterijloze, geïntegreerde systemen die aangedreven worden door achtergrondstraling (bijvoorbeeld radio- of zonnestraling). Meer informatie over dr. Pawełczak is te vinden op www.pawelczak.net .

Przemysław Pawełczak werd geboren in 1980 in Tomaszów Lubelski en groeide op in het nabijgelegen Zamość. Daar doorliep hij de basisschool en de middelbare school. Aan zijn jeugd in Zamość en Roztocz heeft hij bijzonder goede herinneringen. Aangetrokken door de schoonheid van Dolny Slask (Neder-Silezië) begon hij zijn studie aan de Technische Universiteit van Wroclaw, die hij met een onderscheiding afsloot aan de afdeling Elektrotechniek. Vanaf het begin van zijn studie was hij geïnteresseerd in de theoretische en formele aspecten van telecommunicatie en werd hij als student actief betrokken bij wetenschappelijke activiteiten. Zo was hij één van de oprichters van de lokale studentenafdeling van het Internationale Instituut van Ingenieurs in Elektrotechniek en Elektronica (IEEE) aan de TU in Wroclaw.

Direct na zijn studie begon hij te werken bij de vestiging in Wroclaw van Siemens, die o.a. verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van systemen voor draadloze telecommunicatie (o.a. het programmeren van gsm-masten). Maar de interesse in de wetenschap bleef, en na 6 maanden vertok hij naar de TU Delft voor zijn doctoraat. Dit beëindigde hij in 2009. Zijn onderzoek betrof een nieuwe generatie draadloze communicatiesystemen, die zelf beslissen welke bandbreedte en parameters op dat moment voor de gebruiker optimaal zijn (Eng. Cognitive Radio). Tijdens zijn doctoraat verbleef hij voor  een stage van 3 maanden aan de Universiteit van Californië in Berkeley. Aan de periode van zijn doctoraat heeft Dr. Pawełczak goede herinneringen. Terwijl hij aan de TU bijna dagelijks kennismaakte met nieuwe culturen en nationaliteiten, vergat hij zijn geboorteland niet en richtte hij met een groep Poolse kennissen de (helaas niet meer bestaande) Poolse Studentenvereniging in Nederland op. Veel contacten die in die periode zijn gelegd, bestaan nog altijd.

Direct na het voltooien van zijn doctoraat startte Dr. Pawełczak een postdocstage aan de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA), die hij beëindigde in 2011. Daar zette hij zijn onderzoek omtrent Cognitive Radio voort. Zijn onderzoek werd genomineerd voor de jaarlijkse prijs/onderscheiding van de rector van de UCLA. 

In 2012 doorliep hij een volgende postdocstage, deze keer aan het Heinrich Hertz Instituut in Berlijn. De periode na het voltooien van zijn doctoraat droomde hij van een terugkeer naar de TU in Delft, deze keer als lid van de groep van docenten.  Deze droom kwam uit, samen met de Veni-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Dit is samen met de Vidi- en Vici-beurs één van de 3 belangrijkste beurzen voor academici in Nederland. Deze beurs maakte het hem mogelijk om in 2013 als hoogleraar (universitair docent)  te gaan werken bij de afdeling Informatica. Na een vijfjarige proefperiode werd hij aangesteld.  

De huidige onderzoeken van dr. Pawełczak betreffen een compleet nieuw terrein: geïntegreerde systemen (kleine sensoren), die geen batterij hebben, maar aangedreven worden door achtergrondstraling (bijvoorbeeld radio- of zonnestraling). De resultaten van het werk van de groep van dr. Pawełczak met betrekking tot het draadloos verzenden van software hiernaar vond weerklank in de internationale pers. Over dit project schreven o.a. FastCompany, The Verge, Wired, International Business Times en De Volkskrant. Met ingang van 2018 neemt hij deel aan een nieuw onderzoeksinitiatief onder leiding van het Instituut voor Quantumtechnologie (QuTech) van de TU Delft, dat als opdracht heeft om het eerste in de praktijk functionerende kwantuminternet mogelijk te maken.

De echtgenote van dr. Pawełczak, die hij al sinds zijn studietijd kent, studeerde Tandheelkunde aan de Medische Universiteit van Wroclaw. Zij werkt in een praktijk in Den Haag, waar zij de lokale Poolse gemeenschap helpt. Dr. Pawełczak is gek op hardlopen (hij liep in 2018 zijn zevende halve marathon). Zijn interesses buiten de wetenschap betreffen de geschiedenis van Midden-Europa, in het bijzonder de Pools-Duitse en Pools-Russische betrekkingen.

Een actuele lijst van de wetenschappelijke publicaties van Dr. Pawelczak (inclusief citaties) is te vinden op zijn Google Scholar-profiel https://scholar.google.nl/citations?user=NzykFrsAAAAJ

Przemysław Pawełczak –overige info een relevante links:

  • Winnaar van de Veni-beurs van de NWO (2013)
  • Nominatie voor de prijs/onderscheiding van de Rector van de Universiteit van Californië in Los Angeles voor de beste postdoc (2011)
  • Prijs voor de beste promovendus in de categorie Telecommunicatie toegekend door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (2008)
  • Een grote hoeveelheid (> 1800) citaties https://scholar.google.nl/citations?user=NzykFrsAAAAJ 
  • Zijn onderzoeksresultaten werden gepresenteerd in Nederlandse en buitenlandse media, o.a. Wired, The Verge, Slashdot, Hackaday, NRC Handelsblad, Volkskrant, RTL Z (video: https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/580506/draadloos-computertje-haalt-stroom-uit-de-lucht, https://www.youtube.com/watch?v=rvtyZIPyXMs)
  • Een grote hoeveelheid publicaties in de hoogst aangeschreven tijdschriften en conferenties op het gebied van elektronische communicatie (bijvoorbeeld IEEE JSAC, IEEE TWC, IEEE TMC, IEEE INFOCOM, ACM SENSYS, etc.) 
  • Medeorganisator van vele internationale conferenties op het gebied van telecommunicatie (bijvoorbeeld IEEE DYSPAN, IEEE RFID)
  • Lid van het Consortium voor Kwantuminternet
  • Als promovendus  was hij medeoprichter van de (niet meer bestaande) Vereniging van Poolse Studenten in Nederland. 

Adres

Stichting Polonus
Veraartlaan 8/4e
2288 GM Rijswijk ZH

KvK-nummer 53028031
BTW nr: NL 8507.14.473.B01

Social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram
Copyright © 2018 Stichting Polonus. All rights reserved. Created by MultimediaRevolution.nl
  • Pools
  • Nederlands